Sistematski pregledi

Provjerite svoje zdravlje

Kućne posjete!

Ne možete doći k nama? Nazovite nas i dogovorite vađenje krvi i željene pretrage u vašem domu. Gotove nalaze Vam šaljemo e-mailom ili faksom.

Popust za umirovljenike

Svim umirovljenicima Analiza lab nudi popust od 10% za laboratorijske pretrage!

Helicobacter pylori

Imate razne probavne probleme? Sumnjate u infekciju bakterijom Helicobacter pylori? Napravite izdisajni test na ovu bakteriju ili dokažite njeno prisustvo u stolici!

Intolerancija na hranu - 20% popusta

Muče Vas pobavne tegobe? Pospani ste i nemate energije? Izaberite željeni panel namirnica i testirajte se! Nudimo 20% popusta na sve panele!

Kompletan urin

Osjećate nelagodu prilikom mokrenja, napravite pretragu kompletan urin koji uključuje fizikalno–kemijske parametre urina i mikroskopski pregled sedimenta!

Kompletna krvna slika (KKS)

Pretrage za upis 1. razred

Akcija za buduće prvašiće!!!

prolaktin

Opis

Prolaktin je hormon kojeg izlučuje hipofiza, žlijezda smještena na bazi mozga. Njegovo lučenje fiziološki reguliraju interakcije otpuštajućih i inhibirajućih faktora iz hipotalamusa. Glavna fiziološka uloga prolaktina je aktivacija i održavanje laktacije u žena.

Povećana koncentracija prolaktina u krvi naziva se hiperprolaktinemija. To je poremećaj koji je čest uzrok neplodnosti kod muškaraca i žena.

Kvantitativno određivanje razina prolaktina korisno je i pri dijagnostici i liječenju bolesnica s amenorejom i galaktorejom. A također se određuje kad postoji sumnja na tumore dojke i hipofize.

Referentne Vrijednosti

Muškarci: 53 - 360 mIU/L
Žene: 40 - 530 mIU/L

Povišeni nalaz

- trudnoća
- stres
- estrogenska, progesteronska i androgenska terapija
- adenom hipofize
- hipotireoza
- tumor dojke

Sniženi nalaz

- smanjena funkcija štitnjače
- primjena nekih lijekova (L-dopa, bromokriptin)
- hipofunkcija hipofize

Čekanje nalaza

Nalaz je gotov isti dan.

Povratak