+385 1 204 5515 info@poliklinika-analizalab.hr
Facebook Instagram Suradne ustanove
Priprema za određivanje masnoća u krvi
02.01.2018
Kolesterol je masnoća bez koje organizam ne može funkcionirati. Nalazi se u svim stanicama ljudskog organizma. Kolesterol sudjeluje u metaboličkim procesima, funkciji mozga, stvaranju spolnih hormona, a sudjeluje i u procesu stvaranja žučne kiseline.
 
LDL kolesterol ili „loš kolesterol“
LDL čestice prenose kolesterol u tkiva, organe i stijenke krvnih žila.
Kada u organizmu nastane višak kolesterola, naše tijelo ga ne može iskoristiti. Tada dolazi do postepenog odlaganja kolesterola na stijenkama krvnih žila koje dovodi do postupnog sužavanja arterija, te na koncu do razvoja srčano-krvožilnih bolesti.
 
HDL kolesterol ili „dobar kolesterol“
HDL kolesterol štiti naš organizam i poželjno je da njegova razina bude što veća jer pozitivno utječe na zdravlje srčano-krvožilnog sustava. On čisti naš organizam na način da veže i prenosi višak kolesterola u jetru na daljnje metaboliziranje.
 
Normalne vrijednosti kolesterola
U prošlosti se smatralo da je normalna razina graničnog kolesterola u vrijednosti do 7 mmol/L, a danas je to samo do 5 mmol/L. Za HDL kolesterol se smatra da je normalna vrijednost više od 1,0 mmol/L kod muškaraca, te više od 1,2 mmol/L kod žena. Za LDL kolesterol se smatra da je normalno manje od 3,0 mmol/L.
 
Kako držati kolesterol pod kontrolom?
  1. Fizička aktivnost
Fizička aktivnost pozitivno utječe na vrijednosti kolesterola. Kod fizički aktivnih osoba raste nivo dobrog kolesterola (HDL), a snižava se loš kolesterol (LDL).
Sama činjenica da se kod fizički neaktivnih muškaraca srednje životne dobi mogućnost za dobivanje moždanog udara trostruko povećava dovoljno govori o važnosti fizičke aktivnosti.
  1. Prehrana
Za regulaciju vrijednosti kolesterola jako bitan faktor je i prehrana. Pravilna prehrana blagotvorno djeluje na snižavanje LDL kolesterola.
Hrana koja se preporučuje:
Riba, bjelanjak jajeta, bijelo pileće i pureće meso bez kožice, svježe voće i povrće, žitarice bogate vlaknima – zob i zobena kaša, riža, orašasti plodovi, soja, maslinovo ulje.
Od napitaka se preporučuju zeleni i crni čaj.
Hrana koju treba izbjegavati:
Pekarski proizvodi, tjestenina od bijelog brašna, punomasno mlijeko, maslac, masno goveđe, teleće, janjeće i svinjsko meso, mesne prerađevine, svo prženo i pohano meso, žumanjak, životinjska mast, umjetni sokovi i slatkiši.
 
Priprema za određivanje masnoća u krvi

24 sata prije vađenja krvi pacijent mora jesti laganu, nemasnu hranu (ne uzimati mlijeko i mliječne proizvode, pržena jela, jaja, masno meso, bijeli kruh, masnoće, slastice).

Nakon 19 sati uvečer dan prije odlaska u laboratorij ne uzimati hranu, piti alkohol, kavu te pušiti. U dogovoru s liječnikom, 48 sati prije uzorkovanja ne uzimati lijekove koji utječu na
koncentraciju lipida (antihipertenzivi, estrogeni, progestini, tiroidni hormoni).


Zadnje novosti
Usluge
Kontakt informacije
- Reproduktivni potencijal - AMH hormon- Tegobe u urogenitalnom traktu- Priprema za određivanje masnoća u krvi- Analiza Lab poklanja dva pregleda za kraj 2017. godine! Medicina rada Sistematski pregledi Pregled pretraga po abecedi Pregled pretraga po bolestima i stanjima
+385 1 204 5515
info@poliklinika-analizalab.hr
www.poliklinika-analizalab.hr
Kašinska 27d, 10360 Sesvete
Copyright © 2015 Poliklinika Analiza Lab | Sva prava pridržana
Produced by: Inovacije d.o.o.