Akcija u veljači!

1. veljače 2019.
analiza_lab_newsletter_veljača.jpg

Testovi jetrene funkcije su skupina testova koji se provode zajedno za otkrivanje, procjenu i praćenje jetrenih bolesti ili oštećenja. Jetra je jedan od najvećih organa u tijelu. Ona metabolizira i detoksicira (proces kojim se otrovne tvari u organizmu pretvaraju u neotrovne ili manje otrovne) lijekove i tvari štetne za naš organizam. Jetra proizvodi faktore zgrušavanja krvi, proteine i enzime, pomaže održavanju ravnoteže hormona i pohranjuje vitamine i minerale. Žuč, tekućina koju proizvodi jetra pomaže u probavljanju masti te ih pohranjuje za kasniju upotrebu.
Razne bolesti i infekcije mogu prouzročiti akutno ili kronično oštećenje jetre, uzrokujući upalu (hepatitis), ožiljke (cirozu), opstrukciju žučnih kanala, tumore jetre i disfunkciju jetre. Alkohol, lijekovi, neki biljni dodatci i toksini također mogu potencijalno oštetiti jetru. Značajno oštećenje jetre može biti prisutno i prije pojave simptoma kao što su žutica, tamna boja urina, svijetla boja stolice, svrbež (pruritus), mučnina, umor, proljev i neobjašnjen gubitak težine ili dobitak na težini.Stoga je rano otkrivanje neophodno kako bi smanjili oštećenja i očuvali funkciju jetre.
Testovi jetrene funkcije uključuju enzime, proteine i tvari koje se stvaraju, metaboliziraju ili uklanjaju jetrom i zahvaćene su ozljedama jetre. Neke od tih tvari otpuštaju oštećene stanice jetre, a neke tvari odražavaju smanjenje sposobnosti jetre da izvršava određene funkcije u našem organizmu. Kada se ti testovi provode zajedno, ova ispitivanja daju kliničaru važnu informaciju koja može ukazivati na moguću ozbiljnost ozljede jetre, promjenu statusa jetre tijekom vremena te potrebu za daljnje dijagnostičko testiranje.

Nalazi pretraga gotovi su isti dan.

Iskoristite našu mjesečnu akciju i obavite svoj pregled na vrijeme!

Copyright by Analiza Lab 2018. Sva prava pridržana.