Sistematski pregled

2. kolovoza 2018.
h9-novo.jpg

Sistematski pregled je pregled čitavog tijela, kao i većine organa, kojim se nastoji otkriti bolest u ranom stadiju nastanka. Radi se o preventivnom pregledu koji  detaljno pregledava ispitanika, te se prema dobivenim rezultatima donosi odluka o eventualnom liječenju. Kod odraslih osoba sistematski pregledi nisu obavezni kao kod djece, školaraca i studenata, te su često zapostavljeni što negativno djeluje na prevenciju raznih bolesti. Zbog toga je vrlo važno biti svjestan njihove važnosti za naše zdravlje i razumjeti zbog čega je bitno redovito se podvrgnuti preventivnim sistematskim pregledima.

U današnje vrijeme, gledajući prema učestalosti pojavljivanja i smrtnosti, na prvo su mjesto zasjele kardiovaskularne bolesti, tj. bolesti krvožilnog sustava, a slijede ih maligna oboljenja, bolesti dišnih putova te ostale, poput reumatskih bolesti i problema s probavnim traktom.

Moderan načina života utječe na rast brojnih čimbenika rizika koji su doveli  do toga da u Hrvatskoj svaka druga osoba umire od kardiovaskularnih bolesti. Među njih spada nezdrava i nepravilna prehrana, sjedilački način života bez dovoljne količine tjelesne aktivnosti, povišen stres i pušenje, a do oštećenja krvnih žila, srčanog infarkta i moždanog udara dovodi sve veća učestalost povišenog krvnog tlaka, prekomjerne tjelesne težine, šećerne bolesti te povišenih masnoća u krvi. Često se čimbenici rizika navedenih bolesti otkriju upravo prilikom sistematskog pregleda.

Rano otkrivanje je ključno i kod malignih oboljenja, poput raka prostate u muškarca, raka dojke i maternice u žena, raka želuca i debelog crijeva te raka pluća. Uspjeh u liječenju i njihova daljnja prognoza značajno ovise o što ranijem otkrivanju tih bolesti, budući da se one često razvijaju bez vidljivih simptoma.

Copyright by Analiza Lab 2023. Sva prava pridržana.