Hipofiza

15. kolovoza 2018.
hipofiza.jpg

Hipofiza je žlijezda veličine graška smještena u koštanom tkivu na bazi mozga. Koštano tkivo štiti hipofizu, ali joj dopušta vrlo malo prostora za proširenje. Ako se hipofiza poveća, gura se prema naprijed, često pritišćući na područja mozga koja provode signale iz očiju, što može imati za posljedicu glavobolje ili oštećeni vid.

Hipofiza ima ulogu nadzora funkcije većine endokrinih žlijezda, a nju kontrolira hipotalamus. Hipotalamus je područje mozga koje leži tik iznad hipofize. Hipofiza se dijeli na dva dijela: prednji (frontalni) i stražnji (posteriorni) režanj. Hipotalamus nadzire prednji režanj (adenohipofizu) čimbenicima otpuštanja ili tvarima sličnima hormonu, preko krvnih žila koje ih izravno povezuju; stražnji režanj (neurohipofizu) nadzire živčanim impulsima.

Funkcija prednjeg režnja hipofize

Prednji režanj hipofize otpušta hormone koji upravljaju normalnim rastom i tjelesnim razvojem ili koji potiču aktivnost nadbubrežnih žlijezda, štitnjače te jajnika ili sjemenika. Kada prednji režanj luči previše ili premalo svojih hormona, druge endokrine žlijezde također luče prekomjerno ili premalo svojih hormona.
Prednji režanj hipofize luči kortikotropin koji potiče nadbubrežna žlijezde da luče kortizol. Kortizol je važan za održanje života i nekoliko steroida nalik testosteronu. Manjak kortikotropina može izazvati atrofiju i prestanak lučenja kortizola što može dovesti do zatajenja nadbubrežnih žlijezda. Istodobno s kortikotropinom proizvodi se nekoliko drugih hormona. Oni uključuju hormon koji stimulira betamelanocite koji nadgleda pigmentaciju kože te enkefaline i endorfine koji nadgledaju percepciju boli, raspoloženja i živahnosti.

Prednji režanj proizvodi i hormon koji stimulira štitnjaču (TSH) koji potiče štitnjaču da proizvodi tireoidne hormone. Vrlo rijetko, previše hormona koji stimulira štitnjaču (TSH) uzrokuje da štitnjača proizvodi prekomjerno tireoidni hormon što dovodi do hipertireoze; premalo TSH uzrokuje da štitnjača proizvodi premalo svog hormona što ima za posljedicu hipotireozu.

Druga dva hormona koje proizvodi prednji režanj nazivaju se gonadotropini. Luteinizirajući hormon (LH) i hormon koji stimulira folikul (FSH) potiču jajnike i sjemenike (gonade). Kod žena ta dva hormona potiču proizvodnju estrogena i progesterona i mjesečno otpuštanje jednog jajašca (ovum) iz jajnika. U muškaraca luteinizirajući hormon potiče sjemenike da proizvode testosteron, a hormon koji stimulira folikule (FSH) potiče ih na stvaranje sperme.

Hormon rasta jedan je od najvažnijih hormona koje izlučuje prednji režanj hipofize. On potiče mišiće i kosti te pomaže u reguliranju mijene tvari. Produženiji (dugotrajniji) učinci hormona rasta―zaustavljanje unosa i iskorištavanja šećera uzrokuje da razina šećera u krvi poraste uslijed čega se poveća stvaranje masti i razina masti u krvi―čini se da djeluju suprotno njegovim neposrednim učincima. Ta su dva djelovanja hormona rasta važna, jer se tijelo mora prilagoditi nedostatku hrane za vrijeme gladovanja. Uz kortizol, hormon rasta pomaže održati razinu šećera u krvi za mozak, te mobilizira mast koja drugim tjelesnim stanicama stoji na raspolaganju kao zamjensko gorivo. U mnogim se slučajevima čini da hormon rasta djeluje aktivirajući određeni broj čimbenika rasta, najvažniji od kojih je inzulinu sličan hormon rasta I (IGFI).

Funkcija stražnjeg režnja hipofize

Stražnji režanj hipofize luči samo dva hormona: antidiuretski hormon (ADH) i oksitocin. Živčane stanice unutar hipotalamusa proizvode te hormone. Navedene živčane stanice imaju izdanke (aksone) koji se protežu do stražnjeg režnja hipofize gdje se oslobađaju hormoni.

Antidiuretski hormon (vazopresin) potiče čuvanje vode preko bubrega i pomaže tijelu održati odgovarajuću količinu vode. Kod dehidracije posebni receptori u srcu, plućima, mozgu i aorti javljaju hipofizi da proizvede više antidiuretskog hormona.
Za normalnu funkciju stanica, razine elektrolita u krvi moraju se držati u uskom rasponu. Visoke razine elektrolita koje mozak osjeti, potiču lučenje tog hormona. Oslobađanje antidiuretskog hormona potiče i bol, stres, opterećenje, niska razina šećera u krvi, angiotenzin, prostaglandini i neki lijekovi kao što su klorpropamid, kolinergički lijekovi i neki lijekovi koji se upotrebljavaju za liječenje astme i emfizema.

Oksitocin uzrokuje stezanje maternice tijekom poroda i odmah nakon poroda da se spriječi prekomjerno krvarenje. Oksitocin također potiče stezanje nekih stanica u prsima (dojkama) koje okružuju mliječne žlijezde. Sisanje bradavice potiče hipofizu na oslobađanje oksitocina. Stanice u prsima se stežu, pomičući mlijeko s mjesta proizvodnje unutar dojke do bradavice.

Copyright by Analiza Lab 2018. Sva prava pridržana.