ARHIVA

analiza_lab_ožujak_newsletter.jpg

3. ožujka 2019. Akcije i popusti

CA 125 – tumorski marker za jajnike

Karbohidratni antigen 125 (CA 125) je tumorski biljeg čije su povećane koncentracije povezane s prisutnošću tumora jajnika kod žena.
Koristi se za praćenje stanje bolesnica s tumorom jajnika, procjeni terapijskog  odgovora te ponovne pojave tumora.

Pošto razina CA 125 dobro koleira s masom tumora, ovaj biljeg je dobar za procjenu uspješnosti terapije.

Također služi kao sekundarni biljeg tumora gušterače.

Refrentne vrijednosti:
Muškarci i žene: < 35 mU/L
Povišeni nalaz
-tumor jajnika
-tumor gušterače

CA 15-3 – tumorski marker za dojku 

Karbohidratni antigen 15-3 (CA 15-3) je tumorski biljeg koji se najčešće koristi u praćenju bolesnica s tumorom dojke.
Povećanje koncentracije mogu se naći i kod nekih drugih bolesti (upalne promjene jetre i gušterače, HIV infekcija i dr.)ž

Referentne vrijednosti:
Muškarci i žene: < 31 U/mL


analiza_lab_newsletter_veljača.jpg

1. veljače 2019. Akcije i popusti

Testovi jetrene funkcije su skupina testova koji se provode zajedno za otkrivanje, procjenu i praćenje jetrenih bolesti ili oštećenja. Jetra je jedan od najvećih organa u tijelu. Ona metabolizira i detoksicira (proces kojim se otrovne tvari u organizmu pretvaraju u neotrovne ili manje otrovne) lijekove i tvari štetne za naš organizam. Jetra proizvodi faktore zgrušavanja krvi, proteine i enzime, pomaže održavanju ravnoteže hormona i pohranjuje vitamine i minerale. Žuč, tekućina koju proizvodi jetra pomaže u probavljanju masti te ih pohranjuje za kasniju upotrebu.
Razne bolesti i infekcije mogu prouzročiti akutno ili kronično oštećenje jetre, uzrokujući upalu (hepatitis), ožiljke (cirozu), opstrukciju žučnih kanala, tumore jetre i disfunkciju jetre. Alkohol, lijekovi, neki biljni dodatci i toksini također mogu potencijalno oštetiti jetru. Značajno oštećenje jetre može biti prisutno i prije pojave simptoma kao što su žutica, tamna boja urina, svijetla boja stolice, svrbež (pruritus), mučnina, umor, proljev i neobjašnjen gubitak težine ili dobitak na težini.Stoga je rano otkrivanje neophodno kako bi smanjili oštećenja i očuvali funkciju jetre.
Testovi jetrene funkcije uključuju enzime, proteine i tvari koje se stvaraju, metaboliziraju ili uklanjaju jetrom i zahvaćene su ozljedama jetre. Neke od tih tvari otpuštaju oštećene stanice jetre, a neke tvari odražavaju smanjenje sposobnosti jetre da izvršava određene funkcije u našem organizmu. Kada se ti testovi provode zajedno, ova ispitivanja daju kliničaru važnu informaciju koja može ukazivati na moguću ozbiljnost ozljede jetre, promjenu statusa jetre tijekom vremena te potrebu za daljnje dijagnostičko testiranje.

Nalazi pretraga gotovi su isti dan.

Iskoristite našu mjesečnu akciju i obavite svoj pregled na vrijeme!


h9-novo.jpg

2. kolovoza 2018. Novosti

Sistematski pregled je pregled čitavog tijela, kao i većine organa, kojim se nastoji otkriti bolest u ranom stadiju nastanka. Radi se o preventivnom pregledu koji detaljno pregledava ispitanika, te se prema dobivenim rezultatima donosi odluka o eventualnom liječenju. Kod odraslih osoba sistematski pregledi nisu obavezni kao kod djece, školaraca i studenata, te su često zapostavljeni što negativno djeluje na prevenciju raznih bolesti.


7845-17079f3ea20c3aaaa574c6e7b49999b3b6.jpg

19. srpnja 2018. Novosti

Vađenje krvi kod beba za većinu roditelja kao i za njihove najmilije može predstavljati svojevrsan šok te ostaviti traume uz laboratorije i krv. Naš stručni tim s višegodišnjim iskustvom u radu s bebama, omogućava što jednostavniji i bezbolniji postupak vađenja krvi koristeći posebno prilagođen pribor za vađenje kapilarne i venske krvi kod beba. Za naše male junake, pripremili smo JUNAČKU DIPLOMU!


Copyright by Analiza Lab 2018. Sva prava pridržana.