Nakon vađenja krvi potrebno je pomoću čistog tampona vate čvrsto pritisnuti mjesto uboda i tako držati oko 5 minuta, kako bi se zaustavilo naviranje krvi i spriječilo nastajanje podljeva.
Preporučujemo doći natašte, zato što se neke pretrage u organizmu tijekom 24h mijenjaju. Međutim, većina laboratorijskih testova može se načiniti tijekom čitavog dana, kada se liječniku daje poruka da uzorak nije bio natašte. Za neke pretrage neophodan je uzorak krvi upravo natašte.
Svaki nalaz kontrolira i validira specijalist ili magistar medicinske biokemije.
Ovisno o vrsti i broju pretraga. U prosjeku oko 2h.
Referentne vrijednosti jesu vrijednosti pretraga koje nalazimo u referentnih osoba, to jest osoba određene životne dobi, u kojih se iscrpnom anamnezom i fizikalnim pregledom te uvidom u postojeću medicinsku dokumentaciju ne može utvrditi bolesno stanje.
Iz referentnih vrijednosti izračunavaju se referentni intervali koji čine 95% vrijednosti referentnih (zdravih) osoba. Procjena svakog laboratorijskog rezultata je njegova usporedba s referentnim intervalom odnosno rezultatima mjerenja velike skupine zdravih ljudi.
Vaš nalaz je pohranjen u Laboratorijskom informacijskom sustavu, iz kojeg se može dobiti duplikat nalaza.
Uputno je da se savjetujete sa svojim liječnikom o simptomima zbog kojih bi željeli laboratorijsku obradu, međutim, možete doći i bez uputnice, a naše stručno osoblje može Vas savjetovati kako najjednostavnije napraviti pretrage.
OGTT je test koji služi za otkrivanje poremećaja metabolizma glukoze, na što utječu mnogi hormoni. Tim testom se mogu prepoznati pacijenti s oštećenom tolerancijom glukoze ili pacijenti s dijabetesom (šećerna bolest). Da bi se dobila pravilna procjena testa, koji traje 2 sata, pacijent mora test započeti isključivo do 8h ujutro, mora biti natašte najmanje 8 sati, a najviše 12 sati.
Pratite naše web stranice kako bi saznali koje akcije dajemo i kada ih provodimo.
Test traje 2 sata. Cijelo vrijeme testa pacijent provodi u laboratoriju. Razina glukoze u krvi mjeri se natašte zatim pacijent popije točno određenu količinu glukoze otopljene u vodi i ponovno se mjeri razina glukoze u krvi nakon 2 sata. Za vrijeme testa pacijent ne smije pušiti, jesti i piti kavu ili druga pića, niti se izlagati pojačanoj tjelesnoj aktivnosti.
Preporuka je 48 sati prije uzimanja uzorka izbjegavati sve lijekove (osim onih koje je liječnik odredio kao obavezne), jači tjelesni napor i uzimanje alkohola. Prije vađenja uzorka krvi valja biti 12 sati natašte. Zadnji obrok smije biti lagana večera, ne kasnije od 19:00 h. Vodu je dozvoljeno piti i kasnije od 19:00. Ujutro na dan vađenja krvi nije dozvoljeno konzumirati ništa osim vode.
Za vađenje krvi ne treba se naručiti, ali to prepuštamo Vama. Ako želite možete se naručiti ili dogovoriti vađenje u svom domu ako ne možete doći do nas ili Vam je komotnije vaditi krv kod kuće.
Poznato da hrana i produljeno gladovanje imaju izravan učinak na metabolizam ugljikohidrata, lipida i proteina. Pritom je učinak proteinskih (mesnih) obroka veći od učinka ugljikohidratnih obroka (kruh, tjestenina, kolači). Najveće promjene nastale unosom hrane prije uzimanja krvi su u vrijednostima glukoze, željeza, lipida i alkalne fosfataze.
Ako iz nekog razloga niste u mogućnosti doći u naš laboratorij, nazovite nas, recite koje pretrage trebate i mi ćemo doći u kućnu posjetu. Na taj način omogućit ćemo Vam obavljanje laboratorijskih pretraga iz Vašeg doma.
Prema dogovoru, nalaz šaljemo na e-mail, faksom ili poštom!
Poliklinika Analiza Lab
tel.: 01/ 20 45 515
fax.: 01/ 20 49 653
e-mail.: info@poliklinika-analizalab.hr
Kašinska 27/d
10360 Sesvete
Za sve pacijente osigurali smo parking ispred naše Poliklinike.
Da li znate:
– kako prehrana utječe na vaš svakodnevni život i opće psihofizičko stanje?
– postoji li hrana koja izaziva loše raspoloženje?
– patite li od čestih glavobolja, imate li problema sa žgaravicom, oticanjem, zatvorom, proljevom ili disanjem?
Opisane tegobe i još mnoge druge mogu biti izazvane upravo unosom hrane na koju vaš organizam reagira intolerancijom. Intolerancija na hranu je polagani patološki proces koji se ne prepoznaje odmah. U prvoj fazi uzrokuje stvaranje antitijela protiv proteinan određene vrste hrane imunoglobulina klase A (IgA-antitijela), a nakon višestruke stimulacije stvaranje antitijela imunoglobulina klase G (IgG-antitijela).
Manifestacije intolerancije na hranu često su neprimjetne, ponekad teško uočljive i nepredvidive, a simptomi se razlikuju prema organu koji je pogođen intolerancijom:
– GASTROINTESTINALNE TEGOBE (50%) – bolovi u želucu, zatvor, proljev, nadutost, sindrom iritabilnog crijeva
– DERMATOLOŠKI PROCESI (16%) – akne, ekcem, psorijaza, svrbež, urtikarija, osip
– PSIHOLOŠKE SMETNJE (11%) – tjeskoba, letargija, depresija, premorenost, mučnina, hiperaktivnost (uglavnom kod djece)
– NEUROLOŠKE SMETNJE (10%) – glavobolje, migrena, vrtoglavica, omaglica
– RESPIRATORNE TEGOBE (10%) – astma, rinitis, poteškoće disanja
Danas postoje visoko sofisticirani testovi koji vam s velikom pouzdanošću mogu utvrditi da li se radi o alergijskoj reakciji na hranu ili očitati na koji hranu vaš organizam pokazuje intoleranciju.
Testom intolerancije na hranu određuju se koncentracije specifičnog IgG na komponente određenih namirnica u hrani.
Test intolerancije hrane u poliklinici “Analiza Lab” uključuje i savjetovanje s nutricionistom.
Nudimo vam sljedeće panele:
test intolerancije za 93 namirnice
test intolerancije za 125 namirnica
test intolerancije za 221 namirnicu
test intolerancije za vegetarijansku hranu za 64 namirnice
Rezultati dobiveni mjerenjem koncentracije IgG na proteine hrane omogućuju vam da uz pomoć liječnika ili nutricionista odaberete odgovarajuću prehranu jednostavnom eliminacijom ili zamjenom namirnica koje su testiranjem pokazale visoki stupanj intolerancije. Nakon određenog vremena na preporučenoj prehrani poremećaji i simptomi mogu se smanjiti i potpuno povući.