HELICOBACTER PYLORI

3. studenoga 2022.
H.-Pylori-2.png

Što je Helicobacter Pylori?

Helicobacter pylori (H. pylori) je spiralna bakterija koju možemo pronaći na sluznici želuca i koja se povezuje s različitim patološkim stanjima. Infekcija počinje ulaskom bakterije u probavni sustav, a ako se ne liječi, infekcija u većine bolesnika traje doživotno. Način prijenosa bakterije H. pylori još nije potpuno istražen. Dosadašnja istraživanja upućuju na to da se infekcija prenosi izravno od zaražene osobe na zdravu, ali nije isključen prijenos inficiranom hranom ili vodom te životinjama. Poznato je da infekcija bakterijom H. pylori igra značajnu ulogu pri razvoju kroničnog gastritisa, želučanog (50-60%) i duodenalnog vrijeda (85-90%), ali igra i ključnu ulogu u patogenezi želučanog karcinoma te niskomalignih MALT limfoma.

Dijagnostika Helicobacter Pylori

Dijagnostički postupci za otkrivanje H. pylori svrstani su u dvije skupine:

Invazivni – endoskopski pregled uz ciljano uzimanje uzoraka (biopsija)

Neinvazivni – H. Pylori ureja izdisajni test

                         – Test stolice na bakterijski antigen

                         – Dokazivanje antitijela u krvi

Iako je velik broj stanovnika zaražen ovom bakterijom, postavljanje dijagnoze nije potrebno svima, već samo onima koji imaju simptome koji uključuju bolove u želucu, žgaravicu, nadutost, podrigivanje, mučninu, povraćanje…

Ureja izdisajni test

Ureja izdisajni test je pouzdan i jednostavan test za dokazivanje prisutnosti H.pylori u želucu na temelju njene aktivnosti razgradnje ureje. Test se provodi iz uzoraka izdahnutog zraka prije i pola sata nakon uzimanja otopine 13C ureje.

Ovaj test je visoko specifičan i osjetljiv, te postaje negativan odmah po nestanku (eradikaciji) bakterije. Smatra se najosjetljivijim testom za dijagnostiku Helicobacter pylori upravo zato što se njime direktno određuje prisutstvo bakterije odnosno njena metabolička aktivnost.

Test zahtjeva pripremu pacijenta prije dolaska u laboratorij. Ujutro nakon buđenja, ništa se ne smije piti (voda, sok, kava, čajevi…) niti jesti, ne smije se prati zube, niti mazati ništa na i oko usne šupljine. Ukoliko uzimate terapiju za liječenje H. Pylori ili drugu terapiju za želudac, potrebno je uz dogovor s liječnikom dva tjedna prije testiranja prestati uzimati lijekove koji bi mogli utjecati na nalaz.

Test stolice na bakterijski antigen

Ovim je testom moguće utvrditi prisutstvo antigena bakterije Helicobacter pylori u stolici, te time prisutnost same bakterije u organizmu. Specifičnost ovog testa je visoka što znači da, ukoliko je test pozitivan, infekcija je vrlo vjerojatna, te se osim za dijagnozu aktualne infekcije koristi i kao pokazatelj uspješnosti provedene terapije.

Za ovu pretragu potrebno je donijeti uzorak stolice, najbolje unutar jednog sata nakon prikupljanja uzorka. Ukoliko to nije moguće, preporučuje se čuvati uzorak u hladnjaku (na temperaturi od 2 do 4°C) i unutar jednog dana dostaviti u laboratorij.

Rezultat testa se izražava kao pozitivan ili negativan. Testiranje treba odgoditi u slučaju proljeva ili vodenaste stolice. Ukoliko uzimate terapiju za liječenje H. Pylori ili drugu terapiju za želudac, potrebno je uz dogovor s liječnikom dva tjedna prije testiranja prestati uzimati lijekove koji bi mogli utjecati na nalaz.

Dokazivanje antitijela u krvi

Metoda određivanja antitijela na H. pylori (serološka metoda) pogodna je kao screening test za osobe bez simptoma, naročito za osobe iz obitelji pojedinaca s H. pylori. Budući da se značajniji pad titra protutijela od >50% očekuje tek za 4 – 6 mjeseci, a antitijela se zadržavaju u organizmu najmanje godinu dana nakon eradikacije bakterije, ovaj test nije pogodan za potvrdu uspješnosti primjenjene terapije.

 

Za testiranje se nije potrebno naručivati, možete doći kad Vam odgovara u sljedećim terminima:

UREJA IZDISAJNI TEST: radnim danima od 7:00 h do 10:00 h, subotom od 8:00 h do 10:00 h

ANTIGEN IZ STOLICE: radnim danima od 7:00 h do 18:00 h, subotom od 8:00 h do 12:00 h

ANTITIJELA IZ KRVI: radnim danima od 7:00 h do 18:00 h, subotom od 8:00 h do 12:00 h

Za sve ostale informacije ili upite slobodno nam se obratite putem e-maila: info@poliklinika-analizalab.hr ili nazovite broj telefona: 01/ 2045 515.

Copyright by Analiza Lab 2023. Sva prava pridržana.