MUŠKI SPOLNI HORMONI: FUNKCIJA I POREMEĆAJI

25. travnja 2022.
2272801.jpg

MUŠKI SPOLNI HORMONI I NJIHOVA FUNKCIJA

Put sinteze muških spolnih hormona, androgena, započinje u mozgu, a pod kontrolom je osi hipotalamus-hipofiza-testis. Početni okidač sinteze hormona je otpuštanje GnRH (hormona koji oslobađa gonadotropine) iz hipotalamusa. GnRH stimulira hipofizu na proizvodnju dva važna hormona: FSH (hormon koji stimulira folikule) i LH (hormon luteinizacije).

Hormoni nošeni krvotokom dolaze do ciljnih stanica testisa. LH primarno djeluje na Leydigove stanice testisa i potiče sintezu testosterona, dok FSH ciljano djeluje na Sertolijeve stanice testisa i potiče stvaranje i sazrijevanje spermija, odnosno spermatogenezu.

Hormon inhibin B sintetizira se u muškaraca također u Sertolijevim stanicama testisa te je važan u regulaciji sekrecije FSH iz hipofize. Njegove koncentracije u cirkulaciji obrnuto su  povezane s izmjerenom koncentracijom FSH. Inhibin B je u muškaraca direktni pokazatelj spermatogeneze u slučajevima poremećaja funkcije testisa. Stvaranje spermija omogućuje otpuštanje inhibina B u krvotok koji zajedno s povećanom koncentracijom testosterona u krvi suprimira lučenje GnRH iz hipotalamusa i time održava hormonalnu ravnotežu u organizmu.

Androgeni su ključni u razvoju muškog reproduktivnog sustava, te za razvoj sekundarnih spolnih karakteristika u muškaraca, ali utječu i na razvoj kostiju, mišića i sam metabolizam muškaraca.

TESTOSTERON

Testosteron je najvažniji muški spolni hormon, koji u manjoj mjeri imaju i žene.  Njegov biološki ritam pokazuje veće vrijednosti u jutarnjem razdoblju, s najvišim razinama između 6 i 8 h ujutro, te nižim vrijednostima u poslijepodnevnim i večernjim satima.

U krvi se nalazi svega oko 2% slobodnog testosterona koji djeluje na stanične receptore, a preostali dio vezan je na bjelančevine albumin i globulin koji veže spolne hormone (SHBG). Vežući proteini su neophodni pri fiziološkom djelovanju testosterona. Oni služe kao  pohrana i štite steroide od brzog metabolizma, istovremeno osiguravajući postojanu razinu hormona u krvi te distribuiraju hormon u različite organe i periferna tkiva. Dio molekula koji je slobodan odnosno u nevezanom obliku u krvotoku dolazi u doticaj sa različitim stanicama u tijelu a prije svega to su mišićne i moždane stanice, stanice kože i vlasišta te prostate i ostalih spolnih organa.  Neke od funkcija testosterona u tijelu uključuju početak puberteta, razvoj mišića i koštanog sustava, razvoj spolnog sustava i prostate, te produkciju spermija.

POREMEĆAJI KONCENTRACIJE ANDROGENA U KRVI

Povećana koncentracija FSH i LH u krvi upućuje na neadekvatan odgovor testisa, najčešće zbog ozlijede, traume ili  prirođenog defekta, a može upućivati i na genetske poremećaje kao što je Klinefelterov sindrom. Ukoliko je koncentracija FSH i LH u krvi niska, najčešće se radi o poremećaju na razini hipotalamusa ili hipofize. Uslijed neadekvatnog odgovora testisa na stimulaciju ovim hormonima ili njihove niske koncentracije u krvi, dolazi do smanjene sinteze glavnog androgena, testosterona, kao i smanjenje spermatogeneze.

Smanjena koncentracija androgena u krvi može izazvati niz simptoma, od kojih su neki simptomi nespecifični te mogu biti i znak nekog drugog poremećaja.

Neki od simptoma nedostatka androgena su:

 • smanjen libido
 • pojačano znojenje
 • ginekomastija
 • umor i depresija
 • smanjenje mišićne mase i snage, te povećanje masnog tkiva, osobito oko abdomena

LABORATORIJSKA DIJAGNOSTIKA

Vađenje krvi za određivanje hormonskog statusa jedan je od početnih koraka u dijagnozi hormonalnih poremećaja. Preporuka je doći na vađenje krvi tijekom jutarnjih sati, natašte, zbog toga što su koncentracije testosterona najviše u jutarnjim satima nakon buđenja. Najbolje je prije vađenja krvi posavjetovati se s liječnikom kako bi točno odredio pretrage koje su potrebne za specifična stanja pacijenta, a neke od pretraga koje se često rade su:

 • FSH
 • LH
 • Ukupni i slobodni testosteron
 • SHBG
 • Prolaktin
 • Estradiol

Na vađenje krvi nije se potrebno naručivati. Možete doći bilo kojim radnim danom između 7:00 h i 11:00 h ili subotom između 8:00 h i 11:00 h.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte na broj: 01/ 2045-515 ili putem e-maila: info@poliklinika-analizalab.hr.

Copyright by Analiza Lab 2023. Sva prava pridržana.