TESTIRANJE NA HRIPAVAC U POLIKLINICI ANALIZA LAB!

28. studenoga 2023.
11mj_24_PET_Hripavac_IG.jpg
𝗛𝗿𝗶𝗽𝗮𝘃𝗮𝗰 je respiratorna infekcija i akutna bolest dišnih puteva koju uzrokuje bakterija 𝘉𝘰𝘳𝘥𝘦𝘵𝘦𝘭𝘭𝘢 𝘱𝘦𝘳𝘵𝘶𝘴𝘴𝘪𝘴 (nešto rijeđe 𝘉𝘰𝘳𝘥𝘦𝘵𝘦𝘭𝘭𝘢 𝘱𝘢𝘳𝘢𝘱𝘦𝘳𝘵𝘶𝘴𝘴𝘪𝘴), poznat i kao kašalj s ‘lajanjem’ ili ‘magareći kašalj’. Hripavac je bolest dojenčadi i male djece, ali i odraslih koji su izgubili imunost.
Hripavac se prenosi kapljičnim putem. Izvor zaraze su bolesnici u kataralnom stadiju bolesti, čiji su simptomi curenje nosa, kihanje, lagani kašalj i neznatno povišena temperatura. Bolesnik je najzarazniji za okolinu tijekom prva 2 tjedna bolesti.
SIMPTOMI
Klasični hripavac ima klinički tijek u 4 stadija:
– inkubacija – bez simptoma (traje 7-10 dana)
– kataralni stadij – simptomi prehlade: curenje nosa, kihanje, blagi kašalj, blago povišena temperatura (traje 1-2 tjedna)
– paroksizmalni stadij – napadaji kašlja nalik na lavež psa, hripanje pri udisaju, poteškoće disanja, promuklost, povraćanje sekreta (traje 1-6 tjedana)
 – rekonvalescentni stadij – smanjenje učestalosti napadaja kašlja (traje 2-4 tjedna)
Atipični hripavac češće se javlja u veće djece i odraslih, a simptomi su vrlo slični simptomima bronihitisa i infekcijama gornjih dišnih puteva.
DIJAGNOSTIKA HRIPAVCA
Uzorak za dijagnostiku je 𝗯𝗿𝗶𝘀 𝗻𝗮𝘇𝗼𝗳𝗮𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀𝗮. Metoda dijagnostike je 𝗣𝗖𝗥, odnosno lančana reakcija polimeraze, kojom se dokazuje prisutnost genskog materijala 𝘉𝘰𝘳𝘥𝘦𝘵𝘦𝘭𝘭𝘦 u brisu nazofarinksa. Metoda je brza i visoko specifična te se smatra najpouzdanijom metodom za dijagnostiku ovog uzročnika.
𝗧𝗲𝘀𝘁𝗶𝗿𝗮𝗻𝗷𝗲 𝗻𝗮 𝗵𝗿𝗶𝗽𝗮𝘃𝗮𝗰 možete napraviti u našoj Poliklinici Analiza Lab. Provodimo ga tehnikom 𝗣𝗖𝗥, a nalaz je gotov isti ili drugi dan. Cijena testiranja iznosi 60 EURA.
Tu smo za Vas! ❤
Telefon: 01 2045 515 ili 01 2045 525
Adresa: Kašinska 27d, Sesvete, Zagreb

Copyright by Analiza Lab 2023. Sva prava pridržana.