Vitamin B12

10. svibnja 2020.
B12.jpg

Vitamin B12 apsorbira se iz hrane.Razlozi manjka vitamina B12 mogu se podijeliti u tri skupine:

  1. prehrana siromašna vitaminom B12
  2. sindrom malapsorpcije
  3. drugi gastrointestinalni uzroci

Manjak B12 može uzrokovati:

  • megaloblastičnu anemiju
  • oštećenje živaca
  • degeneraciju kralježnične moždine
  • manjak vitamina B12, čak i u manjoj mjeri, oštećuje mijelinsku ovojnicu koja obavija i štiti živčana vlakna, što može prouzrokovati perifernu neuropatiju.

Istraživanja su pokazala kako su laboratorijske pretrage ukazale na manjak vitamina B12 kod 15 % odraslih ispitanika starijih od 65 godina.

Vrijednosti vitamina B12 u krvi snižene su u nizu kliničkih stanja:

  • kod manjka željeza
  • u kasnoj trudnoći
  • kod vegetarijanaca
  • kod bolesnika s parcijalnom gastrektomijom/ ileusom i celijakijom
  • kod osoba koje uzimaju oralne kontraceptive
  • kod parazitskih bolesti
  • insuficijencije gušterače
  • liječene epilepsije i osoba starije životne dobi.

Koncentracije vitamina B12 u serumu povišene su kod zatajenja bubrega, bolesti jetre te u mijeloproliferativnim bolestima.

Hrana bogata vitaminom B12: govedina, mlijeko, jogut, školjke, rakovi, sardine, pastrva, losos, tuna, bakalar.

 

U Poliklinici Analiza Lab nudimo mogućnost određivanja vitamina B12. Nalaz je gotov isti dan.

Za dodatne informacije slobodno nas kotaktirajte na sljedeće brojeve telefona te pripadajuću mail adresu:

 

Poliklinika Analizalab
Medicinsko-biokemijski laboratorij
t:    00385 1 2045 515; 098 766 009
f:    00385 1 2049 653
a:    Kašinska 27d, 10360 Sesvete
w:    www.poliklinika-analizalab.hr

 

 

 

 

 

Copyright by Analiza Lab 2023. Sva prava pridržana.