Omega-3 masne kiseline imaju mnoge zdravstvene prednosti i smatraju se bitnim masnim kiselinama, što znači da ih ljudsko tijelo ne može sintetizirati, a od vitalnog su značaja za normalni metabolizam.
N-3 masne kiseline koje su važne u humanoj fiziologiji su α-linolenska kiselina (18: 3, n-3; ALA), eikosapentaenska kiselina (20: 5, n-3; EPA) i dokozaheksenska kiselina (22: n-3 DHA). Omega-3 masne kiseline mogu se naći u ribama kao što su losos, tuna i baldahin, drugi morski plodovi, uključujući alge i kril, neke biljke i matulja
Također poznate kao polinezasićene masne kiseline (PUFA).Zdravstvene prednosti dugolančanih omega-3 masnih kiselina – prvenstveno EPA i DHA su najpoznatiji. Visoka razina omega-3 masnih kiselina smanjuje trigliceride, brzinu otkucaja srca, krvni tlak i aterosklerozu. Pretpostavlja se da omega3 indeks predstavlja marker rizika za kardiovaskularne bolesti. Izračunava se iz postotka eikosapentaenske kiseline i dokozaheksanske kiseline u odnosu na ukupnu vrijednost masnih kiselina (neesterificirane masne kiseline).
Vrijeme izdavanja nalaza:3 do 8 dana. Nalaz prikazuje pojedinačne vrijednosti: ALA, EPA, DHA